Наредна ТЕМА за дебата за која сакате да додадете аргументи: Дали би поддржале легализација на проституција?

Во Македонија проституцијата е казнива со закон и за оние кои се бават со неа и за оние кои ги користат услугите. Сепак најстарата професија на светот како што популарно е наречена е присутна секаде, па и кај нас, во форма на нелегална трговија и услуги.

Ако утре се покрене прашањето за легализација на проституцијата, дали би поддржале една таква иницијатива, без разлика дали сте корисник или давател на услугите, или ниту едно од нив?

Во соседството како најблиски примери за целосна или делумна легализација на нудењето сексуални услуги ни се Ребублика Бугарија и Република Грција, двете земји членки на ЕУ и НАТО. Во Европа и светот има десетици земји кои ја легализирале оваа појава, па многу примери и податоци може да се земат од нивните искуства, односно дали имале поголема корист со таа мерка или не.

Во Автралија, по легализацијата на проституцијата во 20-от век, официјалните податоци говорат дека бројот на сексуално преносливи болести опаднал, пројот на насилства поврзани со секс исто така, иронично и бројот на разводи паднал за 8%, а приливите од даноците кон државата од легалните бордели цветале.

Секако, освен за евентуалните финансиски придобивки кон државата, треба да размислиме и за здравјето на сексуалните работници, но и на корисниците на нивните услуги. Редовните прегледи, лиценци за работа, безбедната околина, удар врз трговијата со луѓе и киднапирањата итн. се придобивки од морален и човечки аспект од евентуалната легализација на проституцијата. Кои се вашите ставови по однос на оваа тема за дебата?

ВАЖНО! Доколку имате проблеми со контакт формата при испраќањето на вашите аргументи, истите можете да ни ги испратите и дирекно на е-маил [email protected] , притоа не заборавајте да ни пишете во кој тим (ЗА / ПРОТИВ) сакате тие да влезат како и името/псевдонимот со кој ќе бидете потпишани под истите. Условите на користење ќе сметаме дека сте ги прифатиле во целост!

Проектот „Биди ИН, дебатирај“ е во организација на www.livada.mk и е во рамките на програмата Цивика Мобилитас.

Цивика мобилитас е проект на Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC), кој го спроведуваат NIRAS од Данска, Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) од Македонија и Шведскиот институт за јавна администрација (SIPU) од Шведска

Содржината на овој веб портал и дебата е единствена одговорност на Здружението на граѓани за развој на критичка мисла Ливада Скопје и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на Цивика мобилитас, Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) или организациите што ја спроведуваат.

Вашето име/псевдоним (задолжително)

Вашата е-пошта (задолжително)

Тим кој ке го застпувате
Тим ЗАТим Против

Вашите аргументи :

1.

карактери

2.

карактери

3.

карактери

Се согласувам со условите на користење и ги имам прочитано истите.

 
 

Comments are closed.